Czytam, więc jestem...

Data publikacji: 2014-01-20

Wyniki testów językowych oraz wielu badań dot. kompetencji językowych pokazują, że prawdziwą piętą achillesową Polaków jest czytanie ze zrozumieniem. Międzynarodowe Badanie Kompetencji Osób Dorosłych (PIAAC) przeprowadzone przez OECD w 24 krajach[ za wyborcza.pl, z dn. 9.10.2013r.] pokazuje, że mimo iż robimy postępy, to nadal zajmujemy niechlubne 19 miejsce w rankingu.Na szczęście młodzież na tle dorosłych wypada dobrze i z każdym rokiem osiaga lepsze wyniki. Fundacja „Absolwent” w porozumieniu ze szkołami podstawowymi z Gostynia przygotowała projekt edukacyjny, który ma na celu podniesienie umiejętności związanych z czytaniem wśród młodzieży lokalnych szkół podstawowych. Projekt składa się z dwóch obszarów tematycznych. Pierwszy to warsztaty czytania ze zrozumieniem, które to obejmą wszystkie klasy szóste gostyńskich szkół podstawowych. Zajęcia zostną przeprowadzone jeszcze przed egzaminamikończacymi edukację podstawową młodzieży, aby zdobyte umiejętności przydały się podczas tego pierwszego poważnego egzaminu w życiu każdego nastolatka. Zajęcia odbywać się będą w Fundacji Absolwent począwszy od piątku 17 stycznia a prowadzone będą przez stypendystkę Fundacji „Absolwent”, polonistkę – Panią Annę Szymańską. Drugą część projektu stanowią zajęcia z podstaw szybkiego czytania, skierowane do uczniów klas 4-6 szkół podstawowych. Są one jednocześnie częścią oferty Fundacji „Absolwent” na czas ferii zimowych, bowiem zaplanowane są na 3 i 4 lutego 2014r. [zajęcia bezpłatne dla chętnych, zapisy przyjmowane są do 1 lutego drogą mailową na adres biuro@fundacja-absolwent.pllub osobiście w biurze Fundacji w godzinach 8-15, ilość miejsc ograniczona]. Zajęcia prowadzone będą przez doświadczonego dydatktyka z dziedziny nauki szybkiego czytania – Panią Magadalenę Pietrulę. Pierwsze zajęcia z czytania ze zrozumieniem już za nami :)