Historyczne starcie na słowa - LO kontra reszta Polski.

Data publikacji: 2013-12-06

Fundacja „Absolwent” jako lokalny partner Wydziału Nauk Politycznych i Dziennikarstwa UAM w Poznaniu zainicjowała w grudniu przystąpienie Liceum Ogólnokształcącego w Gostyniu do tegorocznego turnieju debat „Zrozumieć historię”, który jest projektem ogólnopolskim realizowanym przez WNPiD UAM oraz poznański odzdział IPN.

Gostyńskie liceum jako jedyne reprezentuje nasz powiat w tym ciekawym przedsięwzięciu. Przez okres grudnia grupa około trzydziestu naszych licealistów pod opieką Pani Danuty Niedźwiedzińskiej zdobędzie szlify retorskie podczas dziesięciu godzin spejalnie przygotowanych warsztatów, które tematyką obejmują m.in. historię debat i zasady nimi rządzące, retorykę i erystykę. W styczniu z kolei 10-osobowa reprezentacja szkoły uczestniczyć będzie w wykładach IPNu, które poruszać będą zagadnienia związane bezpośrednio z tegorocznym tematem przewodnim debat, czyli II wojną światową. Etapem wieńczącym projektu jest turniej debat - „starcie na argumenty” 4-osobowych reprezentacji szkół z kilku województw Polski, które oceniane będzie przez profejsonalne jury.

Trzymamy kciuki i nie omieszkamy informować o kolejnych etapach projektu!