Kolejni młodzi-zdolni dołączyli do grona stypendystów Fundacji Absolwent

Data publikacji: 2014-10-01

W ostatni weekend września Fundacja „Absolwent” przyjęła do swojego grona kolejnych młodych, zdolnych ludzi. Z wielką przyjemnością informujemy, że grupę aktualnych stypendystów poszerzyli: Julia Głowacka [ZSO Gostyń], Natalia Matuszak [ZSR Grabonóg], Hanna Michalska [ZSO Gostyń] oraz Krzysztof Grocki [ZSZ Gostyń], tym samym przełamując barierę siedemdziesięciu stypendystów Fundacji. Zarząd Fundacji wraz z fundatorką Małgorzatą Giermaziak stał przed nie lada wyzwaniem wyboru tych „najlepszych” spośród nadesłanych 8 kandydatur, które spełniały formalne wymogi regulaminowe. Ze względu na zbliżoną sytuację materialną oraz bardzo dobre wyniki w nauce, w tym roku postanowiliśmy przynać nie zakładane trzy, a cztery stypendia studenckie. Przez kolejne trzy lata studiów wybrana czwórka otrzymywać będzie wsparcie finansowe, które z całą pewnością pomoże utrzymać się na studiach.

I tak kolejny raz Fundacja „Absolwent” z niekłamaną radością realizuje swoje główne zadanie statutowe – pomoc najzdolniejszym maturzystom, którzy tej pomocy potrzebują,  kontynuować swoją ścieżkę edukacyjną na wymarzonych kierunkach studiów. Sobotnie spotkanie, na którym formalnie wybrani kandydaci otrzymali status stypendysty Fundacji „Absolwent” miało też inny cel – integrację i wzajemnie poznanie się nowych i dotychczasowych stypendystów. Sądząc po atmosferze ,jaka panowała w trakcie jego trwania, jestem przekonany, iż i ten cel udało się zrealizować.