STYPENDIA ROZDANE PO RAZ PIĘTNASTY!

Data publikacji: 2013-11-13

Fundacja “Absolwent”, która działa dla dobra młodzieży już od 1997 roku, przyznała stypendia studenckie piętnasty raz z rzędu

Ten istotny zastrzyk finansowy pomaga naszym najzdolniejszym absolwentom szkół średnich utrzymać się przez pierwsze lata studiów na wybranych przez nich kierunkach. Jest to ten obszar działalności Fundacji, który bezpośrednio przekłada się w realizację jej głównego zadania, jakim jest pomoc zdolnej młodzieży z Gostynia i okolic.

Pod koniec października w kawiarni Mała Czarna odbyło się spotkanie aktualnych stypendystów Fundacji i formalne przyjęcie do tego zacnego grona kolejnych czterech zdolnych, młodych ludzi: Bartosza Henciel [przyszłego inżyniera robotyki i automatyki], Weroniki Lis [przyszłej ekonomistki], Katarzyny Półtoraczyk [przyszłej psycholożki] oraz Małgorzaty Radkowskiej [przyszłej prawniczki].  Spotkanie, mimo iż formalnie bardzo istotne (to właśnie tego dnia nastąpiło podpisanie umów z Fundacją), miało bardzo sympatyczny i swobodny charakter, głównym celem było bowiem poznanie stypendystów – ich wrażeń z życia studenckiego oraz planów na tę bliższą i bardziej odległą przyszłość. Była to także doskonała okazja do wymiany doświadczeń i zdobycia cennych informacji – w tym tych dotyczących powinności i korzyści bycia w gronie stypendystów Fundacji. A grupa tych ostatnich wzbogacona została o niezwykle wartościowy element – w październiku  Fundacja „Absolwent” i firma Netbox Polska S.A. SKA nawiązały współpracę, którego pierwszym efektem jest Program Praktyk i Staży Studenckich.  Oznacza to, iż od przyszłego roku nasi stypendyści zyskają bezcenną możliwość zdobycia doświadczenia zawodowego w tej niezwykle prężnej i nowoczesnej firmie.